Vaginale afscheiding

Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap meer afscheiding dan normaal. Zwangere vrouwen zijn ook gevoeliger voor vaginale infecties.

Normale afscheiding

Vele vrouwen hebben meer vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap dan gewoonlijk. Dit is normaal en daar hoef je je niet druk over te maken. De afscheiding mag doorzichtig of wittig zijn. Qua structuur moet deze iets blijven plakken en wat slijmerig zijn. Soms kan je de ene week veel en de andere week minder last hebben van afscheiding. Dit is ook heel gewoon !

Vruchtwater

Soms kan je maar moeilijk het verschil zien tussen dunne afscheiding en vruchtwater. Om dit te zien, kun je kijken naar de structuur en de geur. Normale afscheiding is reukloos. Vruchtwater heeft een zoetige geur. Normale afscheiding is slijmerig en blijft plakken. Je kunt wat afscheiding opvangen en met je vingers testen of het blijft plakken. Als je in een vroeger stadium vruchtwater verliest, is het normaal dat er witte vlokken in het vruchtwater zitten. Tegen het einde van de zwangerschap wordt dit minder !

Infecties

Tijdens je zwangerschap heb je meer kans op een vaginale infectie. Dit komt omdat de zuurgraad van je vagina verandert. Daardoor gedijen de bacteriën, die je vagina beschermen tegen schimmels en slechte bacteriën, minder goed.

Schimmelinfectie tijdens je zwangerschap

Een schimmelinfectie kun je vaak herkennen door:
- Pijn bij je vagina.
- Rode en opgezwollen vaginawand en schaamlippen.
- Pijn bij het plassen of bij seks.
- Veel witte en brokkelige afscheiding.
- Jeuk in en rond je vagina.
Niet iedereen vertoont alle symptomen en sommige vrouwen vertonen helemaal geen symptomen. Als je een schimmelinfectie krijgt, kun je dit doorgeven aan je kindje tijdens de bevalling dus het is belangrijk dit snel te laten behandelen !

Bacteriële infectie tijdens de zwangerschap

- Een bacteriele infectie kun je vaak herkennen door:
- Stinkende afscheiding.
- Veranderde kleur (groen - gelig of yoghurt achtig).
- Jeuk of pijnklachten.
Niet iedereen vertoont alle of dezelfde symptomen. Als je 1 van bovenstaande symptomen hebt, is het verstandig even langs je huisarts te gaan. Een bacteriële infectie kan leiden tot een vroeggeboorte dus het is verstandig om dit snel te laten behandelen.

Bij twijfel naar de verloskundige of huisarts ?

Huisartsen en verloskundigen zien heel veel vaginale infecties en hebben hier veel ervaring mee. Als je iets niet vertrouwt, ga dan even langs. Zij kunnen je snel uitsluitsel geven !

 

Reacties op 'Vaginale afscheiding'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

Verstopping tijdens de zwangerschap

Veel zwangere vrouwen hebben last van verstopping of obstipatie tijdens hun zwangerschap. Dit kan pijnlijk en vervelend zijn. Obstipatie of verstopping is vaak een vorm van vochttekort in je darmen.

Verstopte neus tijdens de zwangerschap

Ongeveer één op de drie zwangere vrouwen krijgt tijdens het tweede trimester last van een verstopte neus. Gelukkig kan dit geen kwaad maar het kan wel lastig zijn. Wat je tegen een verstopte neus kunnen doen tijdens de zwangerschap dat lees je hier.

Bandenpijn

Bandenpijn ontstaat doordat je baarmoeder groeit. Hierdoor komt er veel druk te staan op je spieren die je bekken bij elkaar houden. Dit veroorzaakt een scherpe en lang aanhoudende pijn aan de onderkant van je buik.

Bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit is een klacht die vaak voorkomt bij zwangere vrouwen. Bekkeninstabiliteit voelt aan als pijn in de onderrug, midden en voorkant van het bekken of rond het stuitje.

Oestrogeen tijdens de zwangerschap

Oestrogenen worden ook wel vrouwelijk hormonen genoemd. Oestrogenen zijn een verzamelnaam voor 3 vrouwelijke hormonen. Hiervan is Estriol belangrijk voor de zwangerschap.

Aambeien

Ongeveer 70% van de zwangere vrouwen krijt te maken met aambeien, meestaal aan het einde van de zwangerschap. Aambeien zijn opgezwollen aderen rond de anus of in het rectum. Aambeien kunnen zeer pijnlijk zijn en nog tot jaren na de zwangerschap blijven zi

 



Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan