Vlokkentest

In het begin van de zwangerschap kun je met een vlokkentest sommige genetische afwijkingen zoals het syndroom van Down opsporen. De test is niet zonder risico want de kans op een miskraam door een vlokkentest is 1 op de 200 (0,5%)

Wat is een vlokkentest ?

Bij een vlokkentest wordt een stukje weefsel weggenomen uit de placenta. Dit weefsel ziet er uit als vlokken, vandaar de naam vlokkentest. Omdat dit weefsel vrijwel altijd dezelfde chromosomen heeft als het kindje kan aan de hand van deze vlokken bepaald worden welke chromosomen samenstelling jouw kindje heeft.
Een vlokkentest kan vaginaal of via de buikwand afgenomen worden. Bij vaginale afnamen worden er wat vlokken weggezogen via een dun slangetje. Bij een afname via de buikwand wordt er door je buik, vaak onder verdoving, via een dunne naald wat weefsel uit de placenta weggehaald.
Een vlokkentest wordt afgenomen tussen de 11 en 16 weken waarbij de meeste testen worden afgenomen in het begin van deze periode dus rond de 11 weken. Wegens kans op mogelijke afwijkingen wordt deze test niet eerder afgenomen. Na 11 weken is er geen kans meer op afwijkingen door deze test. Niet iedereen komt in aanmerking voor een vlokkentest. Als je 36 jaar of ouder bent of als er medische redenen zijn waardoor je een verhoogde kans hebt om een kindje met syndroom van Down te krijgen wordt deze test vaak uitgevoerd. Een reden kan bijvoorbeeld zijn dat het syndroom van Down voorkomt ergens in je familie of dat dit is ontdekt bij een eerdere zwangerschap. Ook na het constateren van een verhoogde kans op een kindje met het syndroom van Down bij een combinatietest kun je deze test laten doen om zekerheid te krijgen.

Voordelen van een vlokkentest

De vlokkentest kan al op een vroeg tijdstip worden afgenomen waardoor je snel weet of er afwijkingen zijn bij je kindje. Het is dan medisch gezien gemakkelijker om de zwangerschap af te breken.

Nadelen van een vlokkentest

Alhoewel een vlokkentest betrouwbaar is, is deze minder betrouwbaar dan een vruchtwaterpunctie omdat in 1 a 2% van de gevallen de cellen in de vlokken niet overeenkomen met die van het kindje. Ook is een vruchtwaterpunctie ietsje veiliger en is de kans op een miskraam iets kleiner. Bij een vlokkentest is de kans dat er geen uitslag gegeven kan worden (2%) groter dan bij een vruchtwaterpunctie (0.2%).
Als laatste kan bij een vlokkentest niets gezegd worden over een eventueel open ruggetje. Bij een vruchtwaterpuntie krijg je hier wel informatie over.

 

Reacties op 'Vlokkentest'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

Oorsuizen en zwangerschap

Oorsuizen wordt ook wel tinnitus genoemd en is een heel irritant maar ongevaarlijk kwaaltje. Tijdens de zwangerschap kan oorsuizen onder andere ontstaan door een hogere bloeddruk waarbij er meer bloed door je aderen stroomt, door bloedarmoede of door stre

Zwangerschapsmasker

Als je tijdens je zwangerschap donkere vlekken op je gezicht of hals krijgt zou dit een zwangerschapsmasker kunnen zijn. De kans hierop is groter als je veel in de zon hebt gezeten. Vaak verdwijnt dit masker na de zwangerschap weer langzaam aan.

Gezond zwanger deel 3

Roken, alcoholgebruik, ongezonde voeding en vetzucht hebben een ongunstige invloed op vruchtbaarheid en zwangerschap. Anders gezegd: Onze manier van leven veroorzaakt voortplantingsstoornissen. Wetenschappelijk onderzoek laat daar geen onduidelijkheid mee

Gezond zwanger deel 2

Voor velen is een gezin een grote wens maar in de eerste aflevering werd al duidelijk dat het krijgen van kinderen niet áltijd zo vanzelfsprekend is. Voor nieuw leven zijn in ieder geval een gezonde (mannelijke) zaadcel en een gezonde (vrouwelijke) eicel

Bekkenpijn

De helft van alle zwangeren heeft in meer of minder mate last van bekkenpijn. Er zijn verschillende benamingen voor deze kwaal, zoals bekkenpijn, bekkenklachten. De wetenschappelijke naam voor bekkenpijn is ?Peripartum Pelvic Pain?. Bekkeninstabiliteit is

Bloedarmoede tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap heb je een grote kans op bloedarmoede. Bij bloedarmoede voel je je vaak moe en duizelig doordat je bloed minder zuurstof kan leveren aan je lichaam.

 



Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan